Do góry

Desery Przepis na:

"KOPA" czyli orzechowo-kokosowy pijak z kremem.

Desery

Autor: BrendyM

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 5

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 81

"KOPA" to deser podany w misce jak sałatka warstwowa ,więc bardzo ładnie wygląda podany w naczyniu szklanym.Ze względu na alkohol zawarty w deserze ,dobrze jest o tym uprzedzić naszych gości.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dkg. kokosu
  • kakao gorzkie
  • 40 dkg. orzechów włoskich
  • 100 ml spirytusu
  • śmietana 30 % / ew.gotowa bita śmietana
  • owoce wg. uznania -z puszki lub świeże
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto
    3 białka jajek ubić z 1/2 szkl. cukru na sztywną pianę. Powoli dodać kokos i delikatnie mieszać tak aby piana nie opadła.

  2. Podzielić na 3 równe części. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i upiec 3 placki. W nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

  3. Krem
    Do naczynia wbijamy 3 żółtka, 1 jajko, 1/2 szkl. cukru i nakładamy na garnek z wodą. Stawiamy na piec i na małym ogniu ubijamy pianę. .

  4. W osobnym naczyniu ucieramy masło 82% tłuszczu. powoli dodając ubite jajka z cukrem oraz kakao wg. uznania.

  5. Orzechy włoskie ugniatamy na mniejsze drobne kawałki.(nie na miazgę)

  6. W dużej misce najlepiej przeźroczystej układamy na przemian:
    -1 placek kokosowy - nasączamy alkoholem (można rozcieńczyć z przegotowaną letnią wodą)
    -krem
    -orzechy
    Czynność powtarzamy 3 krotnie.
    Na górze całość dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
    Mogą to być np. brzoskwinie w puszce, mandarynki, kiwi, truskawki, winogrona itp.
    Życzę smacznego
    Zdjęcie już wkrótce.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: "KOPA"

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń