Do góry

Przekąski Przepis na:

"Krokiety" z niespodzianką

Przekąski

Autor: buongustai

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 360

Dodano: 18.10.2008

Odsłon: 21758

Przepyszne "krokiety" z kremowym nadzieniem

Składniki

  • naleśniki, 15 sztuk
  • zamrożone w kostkach liście szpinaku, 1 kg
  • ser ricotta, 250 g
  • parmezan, 30 g
  • bułka tarta, do panierki
  • 2 jajka
  • masło, oliwa
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zamrożone kostki szpinaku podgrzewać na patelni z ok. 1 szklanką wody. Kiedy szpinak się rozmrozi należy odcedzić go na sitku. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić do niej odsączony szpinak, podsmażyć. Następnie do szpinaku dodać ricottę, parmezan i posolić do smaku. Całość razem podgrzewać cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzony farsz rozdrobnić w blenderze (ale nie za długo, bo inaczej powstanie zhomogenizowana papka.
    Już można przystąpić do formowania "krokiecików". Na naleśnik przypada ok. 1-1,5 łyżki farszu. Ciasto należy zwijać w formę tradycyjnych krokietów, obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe krokiety smażyć na maśle z odrobiną oliwy (wtedy nie będą się przypalać).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

limonka83 07 marca 2011 bardzo pyszne ...wyszly rewelacyjnie....polecam :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tunka 06 sierpnia 2010 zrobiłam :)wyszły pyszne:)))))nawet synowi smakowały co nie lubi szpinaku,pozdrawiam

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

buongustai 03 kwietnia 2009 "Cara" polkaxxl, non prendiamo nessuno in giro, se non ti piace non mangiare e basta :). Non presentiamo solo la cucina italiana invece le sue variazioni. Garantiriamo che a tutti i nostri amici (italiani) piace la nostra cucina. un saluto!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkaxxl 03 kwietnia 2009 Ciao buongustai. Non avevo mai sentito che la ricotta veniva scaldata in padella. naleśniki con sli spinacci? - un piombo. Comunque buon appetito.
Gli spaghetti + tonno + parmigiano. Bravi. Ci prendete in giro? Anche noi polacchi veniamo delle volte in Italia proprio a mangiare, quindi..... Datevi da fare

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń