Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-09-2010
Pyszne, zdrowe danie o ciekawym smaku.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Składniki
Rybę, obrane krewetki, jajko, zmiksować w blenderze na gładką masę. Dodać posiekaną natkę, skórkę z cytryny,bułkę tartą, doprawić do smaku. Wyrobić na dość gęstą masę.
Z masy formowować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać pomidory, tymianek, listek laurowy, dusić aż pomidory się rozpadną. Ew. dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem. Sos możemy przetrzeć przez sito.
Podsmażone wczesniej pulpety wrzucić do gotowego sosu, podgrzewać ok 4-5 minut.
Danie dobrze smakuje z ryżem lub makaronem, mnie osobiscie najbardziej z kawałkiem świeżej bagietki. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami, pulpeciki możemy zrobić tylko z rybki.