Do góry

Przetwory Przepis na:

"Pikielki"-ogórki

Przetwory

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 771

Dodano: 26.07.2009

Odsłon: 22586

Dobre w smaku

Składniki

  • 4 kg ogórków małych około 7 cm
  • 3 łyzki soli
  • Zalewa:
  • 3 szklanki (niepełne)cukru
  • 2 szklanki wody
  • 20 łyżek oleju
  • 2 szklanki octu
  • 2 płaskie łyżeczki papryki czerwonej ostrej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić ogórki w ćwiartki, posolić odstawić na 2-3 godz. i odcedzić. Nałożyć do słoików.

  2. Zalewę-ugotować i ostudzić.Zalewać ogórki w słoikach dodawać po 2 ziarenka pieprzu, ząbek czosnku i po krążku surowej marchewki do każdego słoika. Pasteryzować 15 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gabi16 30 lipca 2009 Ja daje niepełne szklanki i gwarantuje że nie jest słodkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 29 lipca 2009 czy tego cukru nie za dużo, chyba to bedzie bardzo słodkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 29 lipca 2009 3 szklanki cukru na 2 szklanki wody i 2 szklanki octu to przecież sama słodycz, czy aby coś tego nie za dużo??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń