Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rożki z pieczarkowym nadzieniem z ciasta półfrancuskiego, smakują na ciepło jako dodatek np. do barszczu ale są także idealne jako zimna zakąska.
...ale pyszny.
Odsłon: 671
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 125
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5107
...ale pyszny.
Odsłon: 671
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 125
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5107
Składniki
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi. Posypać mąką, przykryć szmatką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm., obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zwinąć w rulon i rozwałkować. Czynność zwijania i wałkowania powtarzać czterokrotnie. Wstawić ciasto do lodówki.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki ,podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem kwadraty.
Pieczarki umyć, oczyścić i zemleć, polać sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do rondla z nagrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo aż odparuje z nich sok. Wtedy dodać drobno posiekane cebule i smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i spróbować czy cebula nie jest surowa. Zdjąć z ognia i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Można przyprawić jeszcze ząbkiem czosnku.
Tak przygotowanym farszem, nadziewamy każdy kwadrat i zlepiamy w trójkąty. Każdy smarujemy rozbitym białkiem. Piec w temp.200 * aż się zrumienią. Życzę smacznego