Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy drożdżowe

Dania główne

Autor: dorota1311

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 115

Dodano: 13.03.2009

Odsłon: 7428

Bardzo dobre, jak u mamy:)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja (całe) utrzeć z cukrem. Mąke wsypac do miski. Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szkl mleka, wlać do mąki i dodać utarte z cukrem jaja. Wlać resztę mleka i stopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ukażą sie pęcherzyki powietrza. pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

  2. PS. Ja bardzo lubię racuchy z jabłkami - do podaniego ciasta dobdaję pokrojone w plasterki jabłka.. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

megi19791 13 marca 2010 Racuszki zrobiliśmy wyszły wspaniałe bardziej puszyste niż tradycyjne dzięki ucieraniu jajka, polecam pyyychotka ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorota1311 23 marca 2009 Tak, ja daje ciepłe mleko. Najpierw w miseczce dodaje do drożdży łyż. cukru-od razu się rozpuszczają, a potem wlewam mleko.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sreberko 20 marca 2009 Czy mleko nie musi być ciepłe kiedy sie je miesza z drożdżami?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń