Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy na słono z ziemniaków.

Przekąski

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1596

Dodano: 02.11.2009

Odsłon: 15537

Warto spróbować - jest to przepis regionalny więc zapewne mało osób go zna.

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 jaj,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić i wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać ziemniaki, zrumienioną cebulę, śmietanę połączoną z drożdżami i mąkę. Masę przyprawić solą i pieprzem.

  2. Z białek ubić pianę i tuż przed smażeniem delikatnie połączyć z masą ziemniaczaną. Na rozgrzany tłuszcz łyżką wykładać porcje ciasta – smażyć złote placuszki.

  3. Podawać z pikantnymi sosami lub z surówkami.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

deesse 29 maja 2010 jeśli mogę zapytać to z jakiego regionu pochodzi ten przepis?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 06 listopada 2009 Bardzo się cieszę ,że "racuchy" się udały i oczewiście ,że smakowały!-Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 06 listopada 2009 naprawdę warto było spróbować, a jeszcze z sosem grzybowym - było boskie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 04 listopada 2009 wygląda świetnie, na pewno też smaczne bo proste składniki ale napiszcie jak Wam wyszły.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 02 listopada 2009 Już w ulubionych! Bardzo lubię wszelkie "ziemniaczane wariacje", do wypróbowania w najbliższym czasie! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 02 listopada 2009 to są moje klimaty - na pewno wypróbuję i dam znać, wygląda to bosko

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń