Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy z jabłkami

Przekąski

Autor: raffik33

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano: 19.11.2008

Odsłon: 9599

Chciałem Panstwu polecić fantastyczne racuchy z jabłkami. Jest to proste do wykonania danie a naprawde daje dużo rozkoszy podniebieniu. Moja 5-cio letnia córeczka je uwielbia i często robie je jako deser na niedzielny obiad. Można je podawać na ciepło i zimno.

Składniki

  • - mąka, 200g.
  • - jajka, 3 szt.
  • - mleko, 240 ml.
  • - jabłka duże, 6 szt.
  • - cukier puder
  • - cynamon
  • - szczypta soli
  • - rum
  • - olej do pieczenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki stopniowo dodajemy jajka i mleko ciągle mieszając aż powstanie płynne ciasto podobnej konsystencji jak na naleśniki. Dodać szczypte soli i wymieszać. Jabłka obrać i pokroić na plastry grubości ok 8 mm. Wykroić środki. Pokrojone jabłka skropić rumem i posypać niewielką ilością cukru pudru i cynamonem. Odstawić na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju żeby racuchy w nim pływały. Zanurzamy jabłka w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Można upieczone racuchy ewentualnie dosłodzić jeszcze cukrem pudrem , ale to już według indywidualnych potrzeb. Życze smacznego...

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń