Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 15.04.2008

Odsłon: 8664

Coś na podwieczorek

Składniki

  • 30 dag ryżu (lub 3 torebki)
  • 10 dag białego, tłustego sera
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito. Jaja roztrzepać widelcem. Ryż połączyć z jajami, miękką margaryną oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej małe, płaskie kotleciki. Każdy panierować w tartej bułce. Następnie usmażyć je na gorącym oleju z obu stron, tak by były chrupkie. Podawać gorące z dodatkiem sosu pomidorowego, udekorowane świeżą bazylią. Do ryżowych placuszków najodpowiedniejsza jest surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów, doprawiona oliwą i octem winnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 02 września 2008 a co z tym serem przetartym przez sito , rozumiem że go też dodajemy do masy racuchowej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń