Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki drożdżowe

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 25.03.2009

Odsłon: 4180

Bardzo smaczne :)

Składniki

  • mąki, 2 szklanki
  • szklanki mleka, 1,25
  • jajka, 3
  • miękkiego masła, 3 łyżki
  • szklanka cukru, 80 g
  • drożdży, 2 dkg
  • szczypta soli
  • powideł, 1 słoik
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli.

  2. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, odstawić na chwile w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.

  3. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte jajka, drożdże z mlekiem i roztopione, ale nie gorące mleko. Dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

  4. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, podawać z powidłami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mala1 28 marca 2009 dodać roztopione mleko ? chyba masło !! a tak poza tym to racuszki pycha mąż kazał zrobić więcej :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń