Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello na krakersach - przepis bez pieczenia

Desery

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 1344

Dodano: 27.08.2012

Odsłon: 74888

Ciasto banalne w wykonaniu, a niesamowite w smaku. Mocno kokosowe, delikatne w smaku i do tego krakersy. Przepis zmodyfikowany od słodkiej babeczki.

Składniki

  • 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
  • 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g masła lub margaryny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek. Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 10 grudnia 2012 Zrobiłam i mogę powiedzieć tylko jedno - NIEBO W GĘBIE. 5 Na stałe zostaje w moim menu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 sierpnia 2012 Jadłam kiedyś, pyszne połączenie smaków, dzięki za przypomnienie przepisu. Jak zwykle Twoja wersja i zdjęcie prezentują się wspaniale, dla mnie to najładniejsze "Rafaello na krakersach" jakie widziałam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sebas40 29 sierpnia 2012 Ja też takie robie i proponuje je posypać wcześnie uprażonymi płatkami migdałowymi na suchej patelni na złoty kolor mniam....i jeszcze można polac jajakoniakiem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sygnaturka 28 sierpnia 2012 Ciasto wygląda po prostu obłędnie ! Aż ślinka cieknie na sam widok :)

www.sygnowanesmakiem.blogspot.com

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 27 sierpnia 2012 Ja natomiast z czystym sumieniem polecam to ciasto bo sama też je robię od dawna. Jest niebiańskie:-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 27 sierpnia 2012 CUDOWNIE wyglada to ciasto , juz wiem ze na pewno je zrobie i to juz niebawem na nasza rocznice :))Pozdrawiam i dzieki za swietny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń