Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawie, bo nie udało mi się kupić wołowiny, więc jest z wieprzowiny (łopatka), ale poza tym - prawdziwy. Chociaż nazwa sugeruje coś innego, jada się go nie tylko w Bolonii, nie tylko we Włoszech, ale chyba na całym świecie. Jest to chyba najbardziej popularny sos do makaronów (i nie tylko).
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Ponieważ jest nie tylko praco- , ale i czasochłonne, robię zawsze większą porcję i zamrażam. Jest jak znalazł do np. mousaki, czy lazanii. Cebulę, seler i marchewką pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i smaż na niewielkim ogniu. Mięso zmiel w maszynce na drobnym sitku. Gdy warzywa staną się szkliste i zaczną intensywnie pachnieć dołóż zmielone mięso, zwiększ ogień i mieszając intensywnie...
... kiedy mięso rozdzieli się na pojedyncze kawałeczki, stanie się "kaszowate". Smaż, aż się trochę zrumieni. Czosnek rozgnieć i grubo posiekaj, pomidory suszone wyjmij z zalewy, nie musisz odsączać. Bazylię porwij palcami na mniejsze kawałki. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Podziel na mniejsze kawałki. Kiedy mięso się zrumieni, podlej winem. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu, aż odparuje. Dodaj pomidory (świeże i suszone), czosnek, przykryj i duś ok. 15 - 20 minut na niedużym ogniu. Zdejmij pokrywkę i duś na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godzin. Około pół godziny przed końcem smażenia dodaj bazylię i dopraw do smaku.