Do góry

Przekąski Przepis na:

Ratatouille

Przekąski

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 27.05.2008

Odsłon: 4054

Polecam bajke o sympatycznym szczurku pod tym samym tytulem, a takze do wyprobowania tego jakze pysznego francuskiego ( touiller z franc. - mieszanie) jedno garowego dania. Podaje przepisowe minimum, ale tak naprawde mozna nawrzucac tam co dusza zapragnie (np. moj maz uwielbia akcent polski w tym daniu, tj. kielbase).Mozna podawac jako danie glowne z chrupiaca bagietka z maselkiem lub jako dodatek do mies lub ryb.

Składniki

  • pomidory swieze lub z puszki, 500g
  • cebule, 2 sztuki
  • czerwona, zielona i zolta papryka, po 1 sztuce
  • duzy baklazan, 1 sztuka
  • cukinia, 1 sztuka
  • czosnek, 4 zabki
  • liscie laurowe, 2 sztuki
  • tymianek, sol, pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek
  • marchew, por, pieczarki, zolty ser, ile chcemy i jesli chcemy
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pomidorow pozbyc sie skorki i pokroic je na dosc spore kawalki. Na rozgrzana oliwe wrzucic pokrojona w krazki cebule i papryke pokrojona w paski. Smazyc 5 minut. Dorzucic baklazany pokrojone w kostke i pomidory( + co dusza zapragnie :)). Po 2 - 3 minutach dodajemy cukinie w plasterkach, czosnek i reszte przypraw. Dusimy az do miekkosci ale zeby nie zrobila sie packa.Na koniec dodajemy zolty ser. Pysznosci

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: ratatouille

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gazylek 29 sierpnia 2010 Moja czteroletnia córka ogląda tę bajkę na okrągło i na pewno zrobię tego ratatuja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń