Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto

Dania główne

Autor: marlenan

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 15

Dodano: 30.09.2009

Odsłon: 2472

Kolorowa odmiana od zwykłego obiadu lub kolacji. Proste danie jednogarnkowe.

Składniki

  • ryż, 2 torebki
  • cebula, 3 szt
  • papryka zielona i czerwona, po 1 szt
  • boczek wędzony parzony, 30 dkg
  • kiełbasa, 20 dkg
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce, 1 słoik lub jedna puszka
  • sól
  • pieprz
  • może być przyprawa do kuchni włoskiej lub oregano, bazylia, tymianek
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć boczek, za chwilę dodać kiełbaskę, dzięki temu nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu do smażenia.

  2. Dodać do tego pokrojone warzywa i dusić aż będą miękkie. W międzyczasie ugotować ryż.

  3. Do garnka przełożyć ryż i warzywa z mięskiem.

  4. Dodać pomidory lub koncentrat

  5. Przyprawić do smaku

  6. Wszystko dobrze wymieszać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 30 września 2009 swietny przepis na smazony ryz :) ale nie risotto...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 30 września 2009 Zwykły ryż nie nadaje się do prawdziwego risotto. Są w sklepach specjalne gatunki ryżu do tego dania, mają krótsze ziarenka, są bardziej kleiste i mają inny smak. Suche ziarenka smaży się najpierw przez moment na maśle, a gdy zrobią się szkliste, zalewa się je bulionem i gotuje na malutkim ogniu pod przykryciem aż wchłoną płyn. Potem do tego dodaje się usmażone osobno dodatki. Takie risotto smakuje zupełnie inaczej niż zwykły ryż z torebki wymieszany z warzywami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń