Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Cebulę kroimy w piórka i razem z rozgniecionym czosnkiem wrzócamy na rozgrzany tłuszcz-oliwa z oliwek oraz łyzka masła. Gdy cebula już się zezłoci dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i chwile podsmażamy aż wyparuje płyn. Następnie dodajemy ryż, mieszamy wszystko ok 1 minuty i następnie dodajemy białe wino. Dusimy wszystko ok 3 minut od czasu do czasu mieszajac. Kiedy wino juz wyparuje wlewamy bulion w ilosci tak aby zakrył ryż, mieszamy cały czas, gdy wyparuje dodajemy po raz kolejny w takiej ilosci aby przykrył ryż. Czynność tę powtarzamy aż do momentu gdy ryż bedzie miękki. Na samym końcu dodajemy parmezan. Wyłączmy ogień. Zwieńczeniem kazdego risotta jest dodana na samym końcu łyżka masła. Mieszamy szybciutko i przykrywamy pokrywką na ok 3 minuty. Risotto podajemy posypane natka pietruszki. Smacznego