Do góry

Dania główne Przepis na:

risotto alla milanese

Dania główne

Autor: olentyna

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 59

Dodano: 29.02.2008

Odsłon: 1084

szybko latwo i pozywinie

Składniki

  • ryz, 0,4 kg
  • cebula, 2
  • marchew, 2
  • seler, kawalek
  • pietruszka, 1
  • wino biale, 1/4 szklanki
  • szafran, szczypta
  • parmezan, garsc
  • oliva z oliwek, 3 lyzki
  • maslo, kawalek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw w osobnym garnku zagotowac marchew , seler , pietruszke cebule na wywar warzywny okolo 1,5 litra . Na wysokiej patelni podsmazamy do zarumienienia pokrojona w kosteczke cebule pozniej na patelnie wrzucamy ryz i mieszamy z cebula zalewamy to winem i mieszamy do odparowania wina , po odparowaniu zalewamy bulionem i na malym ogniu gotujemy od czasu do czasu mieszajac , po odparowaniu wywaru wsypac szafran , az ryz nabierze zoltawego koloru dodas stary parmezan i maslo . Podawac z utarym serem na wierzchu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń