Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto pieczarkowe

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 27082

Risotto pieczarkowe dzięki różnorodnym dodatkom zaspokoi każde smakowe życzenie:))

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 torebki ryżu
  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki, posolić i udusić, dolewając trochę bulionu. Pomidory zanurzyć we wrzątku, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, by tłuszcz się wytopił. Pomidory i boczek wymieszać z pieczarkami, wlać pozostały bulion i zagotować. Natkę opłukać i posiekać. Gorący ryż wymieszać z pieczarkami i posypać natką pietruszki;) Rada --> Do risotta najbardziej odpowiedni jest (nie sklejający się) ryż długoziarnisty:) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 15 lipca 2014 Tego nawet nie będę komentować,bo to jakaś masakra,a nie risotto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fretka008 08 grudnia 2009 taki sam przepis na risotto miałam kiedyś w książce z przepisami "Kolekcja dobrej kuchni".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 26 czerwca 2009 Nie bądź Panek taki mądry,bo ludzie komentujący to danie mają rację.Kiedy ktoś pisze risotto to ma być risotto a nie potrawka z ryżu i czegoś tam.Jak szukam przepisu na pizzę,to oczekuje,że będzie to cieniutki placek z dodatkami a nie ciacho 4cm grubości pieczone przez pół godziny,a bigos to nie kapusta z dodatkami mięsnymi pozbieranymi po imprezie...
Nazwa dania nie powinna być myląca.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 03 maja 2009 I co z tego że nie widziałeś risotta z takiego ryżu, specjaliści za dychę :) jak by nie nowe pomysły, nadal biegali byśmy na polowania z dzidami ( niektórych komentarze są na takim poziomie, że wydaje mi się jak by właśnie z takiego polowania wrócili ich autorzy ) Ludzie weźcie się ogarnijcie, najpierw spróbujcie, później komentujcie... pizza na początku była plackiem z resztkami produktów, które były brane żeby się nie zmarnowały, a teraz frutti di mare, z tym z owakim, na amerykańskim cieście... i co, łyso wam?? weźcie zacznijcie myśleć.
POZDRAWIAM

Przepis na 5+ na pewno spróbuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mirekg 09 października 2008 aaaaa, jeszcze jedno, w życiu nie widziaÅ�em risotto z dÅ�ugoziarnistego ryżu, vialone, vialone albo arborio, pa

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mirekg 09 października 2008 masakra- risotto najpierw siÄ� smaży na oliwie , dodaje wina, potem porcjami dolewa bulionu a na koÅ�cu dodatki + parmezan i masÅ�o... kto ciÄ� dzieweczko uczyÅ�?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KretaKarbo 22 sierpnia 2008 Bardzo mało apetycznie wygląda, może by je trochę ożywić groszkiem zielonym, papryką czerwoną, czy czymś.
Albo schować w liście kapusty włoskiej.ukryć w wydrążonej papryce
Albo nałożyć na talerzu w jakieś kulki, posypać zieleniną, Pewniwe jest smaczne, ale wygląda?! widać jak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annmarii 18 lipca 2008 dziwne, że zawsze krytycy to goście bez imienia i nazwiska.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń