Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto szparagowe

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20671

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 4119

Smaczne i oryginalne danie , które pasuje zarówno na wykwintną kolację, jak również obiad z rodziną :)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy cytryny i łyżeczki cukru, schłodzić w zimnej wodzie. Gotować oddzielnie białe i zielone szparagi. Ze szparagów odciąć stwardniałe końcówki i pokroić na mniejsze części.

  2. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na połowie rozgrzanego masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i smażyć ok. 1 minuty mieszając, podlać winem i dolać część wywaru, gotować na małym ogniu często mieszając.

  3. Gdy ryż pochłonie wywar dolać następną partię wywaru i tak postępować aż ryż będzie miękki.Pod koniec gotowania dodać pozostałe masło i parmezan, wymieszać i ostawić na chwilę. Podawać udekorowany listkami natki pietruszki, całymi szparagami i płatkami parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń