Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z bekonem i kurczakiem

Dania główne

Autor: wellina

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 2863

Dodano: 11.02.2008

Odsłon: 19272

szybkie i proste danie

Składniki

  • ryż długoziarnisty, 1,5 szklanki
  • cebula, 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • bekon, 10 dkg
  • pierś z kurczaka, 20 dkg
  • imbir, 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka, curry, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, do smaku
  • sos sojowy jasny, 1 łyżka
  • groszek zielony /może być mrożony/, 20 dkg
  • olej lub oliwa z oliwek
  • bulion z kurczaka lub warzywny, 3 szklanki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rogrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy ryż /surowy/. Mieszamy do momentu aż ryż zacznie zmieniać kolor, wtedy wlewamy bulion i przykrywamy. Gdy płyn odparuje ryż powinien być gotowy /jakieś 10-15 min/. W międzyczasie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka - sól, pieprz, curry, imbir i papryka. Na osobnej patelni smażymy cebulę z bekonem i kurczakiem. Dodajemy groszek, resztę przypraw i smażymy jeszcze jakieś 10 min. Gdy mięso jest już usmażone mieszamy wszystko z ryżem. Danie gotowe. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Panek 03 maja 2009 danie wygląda super :) mówie w 100% poważnie, chętnie zrobie je w domu, najpierw wg tego przepisu, później może pokombinuje z modyfikacjami :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń