Do góry

Przekąski Przepis na:

Risotto z groszkiem :D

Przepis dnia 2008-11-21
Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 13.11.2008

Odsłon: 5384

Łatwe ;)

Składniki

  • bulion z kurczaka, co najmniej 1,5 l
  • ryż do risotto (arborio albo inny), 25 dag (?)
  • groszek mrożony, 1/2 paczki
  • parmezan, dużo 50-70 g
  • chili 1-2 papryczki, cebula 1, czosnek 2-3 ząbki
  • świeża bazylia
  • dobre białe wytrawne wino - 100-150 ml
  • masło prawdziwe (82% tłuszczu)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu z grubym dnem zeszklić na 2-3 łyzkach masła posiekaną cebulkę i czosnek, wrzucić na to ryż, podlać winem. Mieszając poczekać az wino wsiąknie. Gotować ryż dotąd aż będzie prawie miękki, cały czas podlewając w trakcie gotowania po 1-1,5 łyżki wazowej bulionu. W międzyczasie ugotować groszek, posiekać chili, wrzucić razem z groszkiem do ryżu, posypać całość parmezanem, wymieszać. Posypać świeżą bazylią. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń