Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na wyraziste w smaku, bardzo aromatyczne risotto z wędzonym boczkiem, cebulką i marchewką. Smak całości podkreśla intensywny bulion mięsny, pogłębiony delikatnością białego wina i wyrazistością szafranu. Danie pożywne, sycące i smaczne :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 209
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 209
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na początku, na dużej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy odrobinę (około 1 łyżkę) oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulkę. Następnie dodajemy startą marchewkę i również delikatnie ją podsmażamy.
Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go, aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty. Dalej dolewamy kieliszek białego wina i mieszamy całość do momentu wyparowania alkoholu. Następnie dodajemy porcję gorącego bulionu i mieszamy wszystko do jego całkowitego wchłonięcia. Czynność powtarzamy dolewając partiami porcje bulionu, do momentu nabrania przez ryż odpowiedniej miękkości i kleistej konsystencji. W między czasie dodajemy nitki szafranu, szczyptę kurkumy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec (po wyłączeniu palnika) całość przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)