Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są banalnie proste w wykonaniu, są niepozorne w wyglądzie ale są nieziemsko pyszne. Spróbujcie koniecznie.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 441
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1295
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 56
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 441
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1295
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 56
Składniki
Jajka wybijamy ze skorupek i ważymy. Dosypujemy taką samą ilość mąki i taką samą ilość cukru ile ważyły jajka. Dodajemy skórkę cytrynową i miksujemy na gładkie ciasto. Dużą blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy 1/2 ciasta i rozsmarowujemy cienką warstwę na blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego do 160-170 st. C piekarnika i pieczemy aż ciasto stężeje (ok 10-15 min.) Do pozostałej części siada wsypujemy dużą ilość rodzynek i mieszając łączymy składniki. Gdy pierwsza część ciasta jest gotowa rozsmarowujemy na niej drugą część. Pieczemy kolejne 10-15 min aż ciasto się zrumieni. Jeszcze ciepłe ciasto kroimy w prostokąty.
Składniki na glazurę: 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki rumu Przygotowujemy glazurę podgrzewając w rondelku cukier puder i rum. Zamiast rumu możecie użyć soku z cytryny bądź wody i olejku rumowego. Ciepłą glazurą smarujemy prostokątne ciastka.