Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdzowe

Desery

Autor: yumi

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 30

Dodano: 21.11.2009

Odsłon: 1767

pyszne i dobre

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • margaryna, 1 kostka
  • smietana, 1 szklanka
  • sól, szczypta
  • cukier (do rozpuszczania drożdży), łyżeczka
  • drożdża, 2,5 dag
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć(mąkę i margarynę najpierw).Ciasto wyrobić następnie zapakować do woreczka foliowego i szczelnie zawiązać, włożyć ciasto w woreczku do zimnej wody i czekać aż wypłynie(do 1 godziny).Do wywałkowania można ciasto podzielić na 2 części, wtedy rogaliki będą mniejsze. Rozwałkować ciasto tak aby uzyskać kształt koła. Podzielić je nożem na 16 części. Nałożyć trochę nadzienia na każdy z kawałków. Rozpocząć zawijanie ciasta zaczynając od szerszego końca-aby utworzyły się rogaliki. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Wyjmujemy rogaliki kiedy będą rumiane. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń