Do góry

Przekąski Przepis na:

ROGALIKI drożdżowe z dżemem

Przekąski

Autor: myszkka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano: 19.08.2009

Odsłon: 1214

Bardzo proste i smaczne, rospływają się w ustach.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąke, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem

  2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody no ok. godzinę - ciasto powinno wypłynąć.

  3. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od dłoni.

  4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkujemy tak.by poestało koło,a następnie kroimy na 8-12 trójkątów.

  5. Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy i zawijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. gotowe posypujemy cukrem, wiurkami kokosoeymi lub posypką czekoladową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Blondi_66 24 sierpnia 2009 ja robie z czekoladą albo same bo nie lubie dżemu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katti 19 sierpnia 2009 również próbowałam są przepyszne -polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

skibamax 19 sierpnia 2009 robiłam z podobnego przepisu tylko zamiast dżemu to polecam marmoladę twardą bo nie wypłynie z rogalików podczas pieczenia. A rogaliczki są przepyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń