Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Śniadania

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 22.07.2009

Odsłon: 29946

Smaczne rogaliczki dobre na każdą okazję. :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, przemieszać. W kubeczku rozrobić drożdże z mlekiem i łyżką cukru. W tym czasie roztopić masło i lekko przestudzić (jak bedzie gorące, sparzy drożdże).

  2. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz rozczyn drożdży. Energicznie wyrobić, najlepiej przez rozciaganie. Należy się spieszyć i unikać przeciągów.

  3. Przykryć ciasto do wyrośnięcia, aby przynajmniej podwoiło swoja objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowac stolnicę, wałek i mąkę do podsypywania (najlepiej krupczatka).

  4. Z ciasta wydzielać części mniej więcej wielkości damskiej pięści. Rozwałkowywać na kształt koła, dzielić na 6, jak pizzę. W każdy trójkącik kłaść marmoladę i zwijać do środka. Kazdy surowy rogalik posmarować surowym białkiem (zostały przecież), żeby były błyszczące. Piec na pergaminie na złoty kolor, ok 15 min.

  5. Gdy rogaliki przestygną, robimy lukier. Cukier puder rozprowadzamy odrobiną gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Polewamy rogaliki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 21 marca 2011 180 stopni do pieczenia. Grubość zależy od upodobania, ja robię ciasto ok 3-5mm. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nicee 19 lutego 2011 A jakiej grubości ma być rozwałkowane ciasto? i w jakiej temperaturze należy piec?Dziękuję za odpowiedź.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ikaa 24 kwietnia 2010 Rogaliki są pyszne:) Na pewno jeszcze nieraz je upiekę:)
Pozdrawiam Ikaa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna 22 kwietnia 2010 dodaje do ulubionych i na pewni za niedlugo je bede piec czyli juz jutro

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pirania2707 09 lutego 2010 Rogaliki super! Zrobiłam na święta bożonarodzeniowe i wyszły wyśmienite. Co prawda trochę roboty z nimi jest, ale polecam wszystkim, którzy lubią takie łakocie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 18 listopada 2009 Widocznie dałaś za mało mąki, albo za dużo mleka, albo jajka były bardzo duże i stąd masa wyszła za rzadka. Mnie się zawsze udaje i jak widać innym też. Próbuj, praktyka czyni mistrza! Pozdrawiam! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mokka22 17 listopada 2009 to ciasto strasznie się klei więc nie ma możliwości go rozwałkować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mokka22 17 listopada 2009 to ciasto się lepi i nie ma możliwości rozwałkowania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 10 listopada 2009 Nie może byc za rzadkie. Może byc delikatne, ale trzymać się razem. Dodaj więcej mąki, podsypując wałek i stolnicę, a jeśli jest zdecydowanie za rzadkie po wyrośnięciu, możesz dodać jeszcze troszkę mąki, delikatnie wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Powinno sie udać, ale efektu pierwotnego juz nie gwarantuję. W takim wypadku może lepiej upiec drożdżówkę w formie, ta powinna być rzadsza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń