Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki krucho-drożdżowe

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 19.07.2009

Odsłon: 2754

Szybkie łatwe. Idealne do przyrządzania w Thermomixie.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. JEŚLI ROBIMY RĘCZNIE: wlać śmietanę do miseczki i rozbełtać z drożdżami. Na stolinę wysypać mąkę, dodać masło, posiekać. Dodać żółtko i śmietanę z drożdżami oraz dowolną ilość cukru. Dokładnie zagnieść ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk.

  2. JEŚLI UŻYWAMY THERMOMIXA: do naczynia miksującego wlać śmietanę, wkruszyć drożdże i dodać trochę cukru - ustawić: temp. 37st. obr. 2 czas. 5 minut. Wrzucić mało. Posiekać - czas 10 s. obr 6. Wsypać mąkę i żółtka - czas 8 minut, obr. Interwał. W tym czasie dodawać resztę cukru. Próbować czy wystarczająco słodkie.

  3. Rozwałkować ciasto na stolnicy, pokroić na trójkąty. Na każdy położyć ósemkę małego jabłka lub łyżeczkę dżemu. Formować rogaliki. Piec ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 190 stopni.

  4. UWAGI: Jeśli chcemy możemy użyć margaryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub25 08 czerwca 2010 nie było zdjęcia tam skąd kopiujesz niby przepisy 15 latka?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 20 lipca 2009 Aha... Zapomniałeś napisać, że ciasto przed rozwałkowaniem musi wyrosnąć! Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 20 lipca 2009 Szkoda, że nie mam Thermomixa... Uwielbiałam kręcić w nim różne smakołyki w domu rodzinnym... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń