Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki makowe

Przepis dnia 2009-01-12
Desery

Autor: BogusiaP1956

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 82

Dodano: 21.11.2008

Odsłon: 17389

pyszne !!!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/3 masła rozpuścić,resztę schłodzić.Rozetrzeć drożdże z łyżką cuku i kilkoma łyżkami (ok.10) ciepłego mleka,odstawić na ok.10 minut.Do przesianej mąki wlać podrośnięte drożdże,dodać resztę cukru,mleka i stopione masło,wyrobić.Odstawić na ok.30 minut.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Na jednej połowie porozkładać pokrojone w plastry schłodzone masło ,przykryć drugą połową,podwinąć brzegi i rozwałkować.Włożyć do lodówki na ok.40 minut.Rozwałkować ciasto,podzielić na trójkąty i nakładać po łyżce nadzienia,zawinąć.Piec ok.20 minut w temp.180st.C.Ciepłe polać lukrem lub wystudzone posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 22 listopada 2009 Tak, najczęściej dodaję do tej masy 2 żółtka, pianę z 2 białek i 2-3 łyżki oleju kujawskiego i kilka kropli aromatu migdałowego:) Pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 listopada 2009 Czy dajesz gotową masę makową bez żadnych dodatków, czy dokładasz pianę z białek? Mnie sie wydaje, że bez piany masa jest za sucha po upieczeniu. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 14 grudnia 2008 podgrzewamy całe 2 szkl.mleka i z tego bierzemy 10 łyżek do drożdży,a resztę dodajemy do mąki z pozostałymi składnikami,
SMACZNEGO!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Murzyn 13 grudnia 2008 czy to mleko trzeba cale zagotowac (2 szklanki), czy tylko te 10 lyzek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 24 listopada 2008 do linusi:zastanawiam się, dlaczego Ci nie wyszły,może za mało schłodzone było masło lub za grube plastry masła?Jeśli nie mogłaś rozwałkować ,to można było wyrobić ciasto ręką podsypując trochę mąką i też wstawić do lodówki.
One nie tylko ładnie wyglądają,ale też są pyszne.Wczoraj robiłam je z serem i marmoladą,ale najlepsze są jednak z makiem
.Powodzenia! Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

linusia 24 listopada 2008 do momentu pokrojenia masla na polowe ciasta i walkowania go ponownie wszytsko bylo ok, potem juz nie bardzo...
a poza tym nie wiem jak Ty to zrobilas ale mi one nie wyszly wogole...a szkoda tak ladnie wygladaja ;((((

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 23 listopada 2008 wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części,każdą rozwałkować na kształt koła i również podzielić na 8 tym razem trójkątów,na każdy nakładamy nadzienie małą łyżeczką u podstawy trójkąta i zawijamy w stronę wierzchołka nadając im kształt rogalika.Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marciocha007 23 listopada 2008 Pieknie wygladaja, ale zasnawiam sie jaki nadac im taki ksztalt??? jak je zawinac ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń