Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki półkrucho-drożdżowe

Desery

Autor: Arabelka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 98

Dodano: 25.09.2009

Odsłon: 12296

Smaczne,lubię je sporządzać i jeśc.

Składniki

  • 2dkg drożdzy
  • 1łyżka śmietany
  • 3 szkl m.pszennej
  • 2 jaja+1żółtko
  • 4 łyzki cukru
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 kostka margaryny
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozrobić drożdże ze śmietaną i łyżką cukru+ mąką do gęstości rozczynu,pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Wszystkie składniki wymieszać,dodać szczyptę soli i rozczyn,zagniesć.Można pozostawić w lodówce na noc i ciasto nam urośnie ,a można także robić rogaliki od razu ,gdyciasto urośnie.

  3. Rozgrzać piekarnik do 180*c .Podzielić ciasto na 6 części ,rozwałkować i mozna pokroić na pionowe pasy i z nich kroić trójkaty,lub inną metodą na rozwałkowane ciasto położyć duży talerz i obrysować go nożem po czym podziekić na 8 części. .Nakładać na trójkąty marmolade,zwinąć rogaliki ,ułożyć na blasze wyłożoną pergaminem,posmarować białkiem i można posypać rozdrobnionymi migdałami.

  4. Piec ok15-20 min.Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Arabelka 02 września 2010 Witam .To cieszę sie,że wyszły nawet bez drożdży.( A to ci nowina)!!Pozdrawiam i smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 02 września 2010 arabelko robilam twoje rogaliki i wiesz co....tak pieknie mi sie ciasto zagniotlo ze nie dodalam zaczynu z drozdzy(zapomnialam) hehehe;) ale wyszly pyszne takie kruchutkie;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 02 września 2010 arabelko robilam twoje rogaliki i wiesz co....tak pieknie mi sie ciasto zagniotlo ze nie dodalam zaczynu z drozdzy hehehe;) ale wyszly pyszne takie kruchutkie;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

foodie87 23 kwietnia 2010 ciasteczka są naprawdę rewelacyjne !! i potwierdzam ze to mleko jedynie do popicia ;) Nie jestem mistrzem w kuchni ale ciasteczka wyszły za pierwszym razem bez żadnych problemów :) SUPER PRZEPIS

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga197 01 października 2009 Wlasnie zrobilam jak nie mozna zagniesc co wy mowicie,jak pisala arabelka mleko mozecie uzyc do popicia,bo inaczej ciasto do wyzucenia.Jest to cos pysznego a jakie delikatne,jeszcze nie spotkalam sie z tak delikatnym ciasm,nigdy innego nie zrobie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 26 września 2009 Nie prawda że nie można ich zagnieść,składniki tego przepisu bardzo dobrze się zagniatają, nie ma mowy o dodawaniu szklanki ciepłego mleka do składu ciasta ,bo dopiero nie można będzie ich zagnieść .Ciasto będzie po prostu ciekłą masą,a z tego to już Ci nic nie wyjdzie.Co najwyżej to wyżej wymienioną szkl.mleka możesz popić już skonsumowane rogaliki.Życzę smacznego i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 25 września 2009 Zdecydowanie mleko jest potrzebne. Uwielbiam rogaliki... sama robię drożdżowe, czasem... jak mam wenę! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 25 września 2009 Wlaśnie zrobiłam i są bardzo dobre tylko w przepisie według mnie brakuje szklanki ciepłego mleka bo nie można zagnieść ciasta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 września 2009 Moja babcia robi podobne... mniam... :) mogłabym je jeść bez końca :) PS. Tu też bardzo ładna fotka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń