Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z czekoladą

Desery

Autor: talerzyk

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 53

Dodano: 12.12.2008

Odsłon: 10547

Cóż dodać? Sama nazwa pachnie tak błogo... :)

Składniki

  • mąka, 300 g
  • masło, 80 g
  • śmietana, 150 ml
  • cukier, 60 g
  • drożdże, 35 g
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • jajka, 3 szt.
  • sól, szczypta
  • nutella, :)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże łączymy z ciepłą śmietaną, połową cukru i 100 g mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mieszanina drożdżowa wyrośnie, dodajemy resztę mąki, żółtka z cukrem i szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy masło, dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich kładziemy łyżeczkę nutelli i zwijamy od boku do wierzchołka. Układamy na blasze zgrabne rogaliki i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 stopni. Pycha :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nereczka 07 stycznia 2009 nie najlepiej pieke ale to wyglada super zachecajaco:) mam nadzieje ze i amatorzy jak ja dadza rade:) jutro prubuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Murzyn 14 grudnia 2008 jestem zachwycona!
Przepis prosty(trzeba tylko czekac trochę długo na wyrośnięcie ciasta), a rogaliki wyśmienite:)
Polecam każdemu łasuchowi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń