Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z Marmoladą

Desery

Autor: everyn

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 253

Dodano: 31.07.2009

Odsłon: 15491

świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują, są dość syte, więc 2-3 doskonale zaspokoją głód słodkości do popołudniowej herbatki. i do tego całkiem tanie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy wrzucić na stolnicę. dodać margarynę i wszystko razem porządnie "wysiekać" dużym nożem. kiedy margaryna będzie rozdrobniona dodać jajko, żółtka i śmietanę. (białka zostawić do posmarowania rogalików przed pieczeniem). wyrobić ciasto od czasu do czasu podsypując mąką.

  2. uformować z ciasta wałek, kroić na kawałki i rozwałkowywać na placki o grubości mniejszej niż 1/2cm. nożem do pizzy albo nożem do chruścików pokroić rozwałkowane placki jak pizze - na 8 lub więcej kawałków.

  3. na każdy kawałek położyć małą porcję marmolady uprzednio wymieszanej z łyżeczką bułki tartej. zawijać rogaliki od grubszej strony do cieńszej.

  4. zawinięte rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. najlepiej dać każdemu trochę przestrzeni, ponieważ się rozrosną w piekarniku. posmarować wierzch białkiem. piec w 180-200stopniach do uzyskania rumianego koloru. odstawić do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

michasia 03 września 2010 super sprawa, ciasto wyszło ekstra ( ja nie dodałam tego trzeciega jajka, i zamiast smietany jogurt bo tej pierwszej nie miałam) ale wyszło naprawdę znakomite, farsz tez troszke inny zrobiłam bo orzechy z syropem klonowym (nie miałam marmolady) ale inspiracja bomba, godna polecenia:)

tylko mam pytanie jak zawijać takie przykładne rogale? bo moje nie były zbyt piękne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mokona6 13 sierpnia 2010 Właśnie upiekłam, są naprawdę smaczne:)Wyszło mi 49 sztuk,mam nadzieję że choć kilka dotrwa do jutra.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń