Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe rogaliki z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z odrobiną puree bananowego, bardziej dla zapachu niż dla smaku. Słodkie głownie dzięki nutelli.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 59
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 104
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 40
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 59
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 104
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru i zalać 50ml mleka. Przysypać mąką. Odstawić przykryte na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać banany. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mleka, masło, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć trójkąty (10-12). Na każdy trójkąt nałozyć łyżeczkę nutelli. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Można udekorować migdałami lub wiórkami kokosowymi. Piec 15-20 minut.