Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, zawsze się udają i szybko znikają :) najlepsze są w dniu pieczenia
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 579
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 579
Składniki
Drożdże wymieszać z 6 łyżkami cukru i szklanką kwaśnej śmietany na gładką masę. Oczywiście wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, lepiej więc wyjąć je z lodówki kilka godzin przed planowanym pieczeniem.
Przesiać 1kg mąki, wybić do niej jajka, dodać kostkę margaryny i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając drożdże ze śmietaną. Wyrobione ciasto zawijamy w dwie reklamówki jednorazówki i wkładamy do dużego wypełnionego letnią wodą garnka. Ciasto jest gotowe gdy odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię wody.
Odwijamy ciasto z folii i wyrabiamy ponownie podsypując mąką. Następnie odcinamy po porcji, którą rozwałkujemy na kształt koła. Każde koło dzielimy na osiem części, kładziemy na nie marmoladę i zwijamy na kształt rogalika. Ja zazwyczaj używam marmolady różanej z Biedronki. Rogaliki pieczemy w piekarniku około 8-10 minut. Układajmy je w pewnych odległościach, bo jeszcze wyrosną. Temperatura pieczenia ok. 180 stopni.
Gotowe rogaliki możemy polukrować. W tym celu do cukru pudru dodajemy nieco wody, sok z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej. Lukier musi być gęsty, inaczej będzie spadał z rogalików. Smacznego!!!