Do góry

Przekąski Przepis na:

Rogaliki z wiśnią

Przepis dnia 2008-11-06
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20678

Dodano: 18.04.2008

Odsłon: 13766

Pomysł na drugie śniadanie i deser.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok. 50 dag)
  • 3/4 szklanki konfitury wiśniowej
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
  • 2-3 łyżki wiśniówki (lub innego mocnego alkoholu)
  • 2 łyżki mleka
  • odrobina mąki do oprószenia stolnicy
  • kilka listków świeżej melisy
  • wisienki koktajlowe do dekoracji
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozmroź. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Płaty ciasta lekko rozwałkuj. Ostrym nożem potnij na 8 kwadratów. Każdy kwadrat przetnij po przekątnej na dwa trójkąty. 2.Konfitrurę wiśniową wymieszaj z alkoholem. Na każdym trójkącie, tuż przy podstawie, połóż niewielką porcję nadzienia. Żółtko przelej do miseczki, dodaj mleko, roztrzep widelcem. 3.Trójkąty ciasta ciasno zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka formując rogaliki. Ciastka przełóż na przykrytą papierem do pieczenia płaską blachę z piekarnika. 4.Przygotowaną mieszanką posmaruj ciastka. Posyp brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor ok. 20 minut. Udekoruj wisienkami i melisą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń