Do góry

Desery Przepis na:

Rolada czekoladowa

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 19.03.2009

Odsłon: 15993

Czekoladowa słodkość :)

Składniki

  • jajka, 3
  • cukru, 45 g
  • mąki pszennej, 60 g
  • mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka
  • miękkiego masła, 250 g
  • gorzkiej czekolady, 250 g
  • cukru pudru, 1 łyżka
  • kilka listków czekoladowych do dekoracji
  • kilka wisienek koktajlowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić z cukrem, połączyć delikatnie z żółtkami i wymieszać ostrożnie z obiema mąkami.

  2. Masę rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem i upiec w nagrzanym do 220 C piekarniku na złoty kolor.

  3. Od razu po upieczeniu cisto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin- ciasto zwinąć.

  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch odłożyć 3 łyżki, dodawać schłodzoną czekoladę cały czas ucierając.

  5. Ciasto rozwinąć i posmarować część kremu, zwinąć roladę, obłożyć ją pozostałym kremem.

  6. 3 łyżki masła połączyć z cukrem pudrem. Ciasto dekorować białym kremem, wisienkami i listkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 15 grudnia 2011 śliczne i wydaje się być proste więc spróbuje zrobić :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń