Do góry

Desery Przepis na:

Rolada czekoladowa

Desery

Autor: cenia1980

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano: 04.12.2009

Odsłon: 622

Przepyszna i efektowna - nawet łatwa.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto (biszkopt): 1) żółtka utrzyj z 8 łyżkami cukru pudru, dodaj mąkę i 1 łyżkę kakao 2) białką ubij na sztywną pianę i połącz z ww. masą 3) ciasto podziel na 2 części, i upiecz na blaszkach wyłożonych papierem perganimowym 2 cienkie biszkopty (temp 200 st, ok 15 minut) 4) gorące biszkopty wyłóż na czyste ściereczki i zwiń ciasno w rulony - tak pozostaw do wystygnięcia. Krem: 1) mleko, 4 łyż. cukru pudru, gorzką czekoladę podgrzać (rozpuścić) na wolnym ogniu 2) dodać 4 łyżki kakao i dobrze rozmieszać żeby nie było grud (odstawic do całkowitego wystygnięcia) 3) miękką margarynę rozetrzyj w mikserze i dodaj wystudzona masę Łączenie: Rozwiń biszkopty i posmaruj konfiturą wiśniową, wyłóż po połowie kremu, delikatnie zorsmaruj. Zwiń rolady dość ciasno i włoż na 2-3 godziny do lodówki. Dekorowanie: Wg mnie wystarczy troszę cukru pudru, ale można też zrobić miękką polewę - te ze sklepu się nie nadaja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 04 grudnia 2009 Nie napisałaś w przygotowaniu kremu do czego dodać kakao. Myśle, że chodzi o czekoladę rozpuszczoną w mleku, ale lepiej napisz o co dokładnie chodzi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń