Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jabłkowa

Desery

Autor: jagoda114

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 512

Dodano: 10.07.2011

Odsłon: 15014

Puszysta rolada, którą szybko się robi, w sam raz na niedzielny podwieczorek.

Składniki

  • jajka, 5 szt
  • cukier, 5 łyżek
  • mąka, 5 łyżek
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • galaretka pomarańczowa lub inna, 0,5 torebki
  • jabłka, 5 dużych
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na całym papierze, posypać galaretką.

  2. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ubijać, potem dodać żółtka, ubijać, na koniec wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na jabłka i równo rozprowadzić. Wstawić do gorącego piekarnika(180") na ok 30 min.

  3. Gorące ciasto przykryć papierem lub ściereczką, przełożyć do góry dnem i delikatnie zdjąć papier, przyklejone jabłka zdjąć za pomocą noża. Gorące ciasto zwinąć w roladę. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 31 marca 2012 Tydzień temu robiłam Twoją roladę no i już dla gości nie starczyło:-(Była tak pyszna,że moi synowie zjedli na poczekaniu.Dziś znów ją zrobię,ale tym razem podwójną porcję!Ciekawe tylko czy gdybym posypała jabłka dodatkowo cukrem to czy by się nie rozpadła od nadmiaru soku, bo mąż stwierdził,że jest za kwaśna.To pewnie zależy od rodzaju jabłek.Ale już wylądowała w ulubionych i brawo za przepis.Pozdrawiam serdecznie!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 12 marca 2012 Nigdy nie wkładałam ciasta do zimnego piekarnika, zawsze do gorącego, spróbuj jeszcze raz, oby się udało. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 marca 2012 A jak myślisz, ma znaczenie wstawianie do już gorącego czy dopiero nagrzewającego się piekarnika? Bo jak zwykle piekąc biszkopt wkładam go do piekarnika i dopiero go włączam (tak czytałam żeby piec biszkopty stopniowo) i może w przypadku tej rolady to zaszkodziło? Być może faktycznie jabłka miały dużo soku i dlatego biszkopt nie wyrósł i przemókł, ale tego niestety nigdy nie przewidzę :( Chyba jednak bezpieczniej jest piec osobno roladę i zwijać, ale Twój sposób jest szybszy i wygodniejszy. Może jeszcze raz, chociaż raz, spróbuję...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 10 marca 2012 Właśnie skończyłam robić roladę jabłkową...i jest pyszna tylko trochę rozlazła...może dlatego,że użyłam jabłek przesmażonych ze słoika... Wstawiłam ją do lodówki i zobaczymy jutro...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 marca 2012 mnie też nie wyszła ;-( biszkopt fajnie urósł ,ale na środku blaszki od strony jabłek był surowy pomimo że piekłam 35 min.,już piekę sam biszkopt i posmaruję musem jabłkowym przesmażonym z galaretką truskawkową i zwinę w roladę ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 07 marca 2012 Nie wiem dlaczego Ci nie wyszła, może jabłka miały za dużo soku, albo za mało galaretki dałaś. Ciasto biszkoptowe wychodzi takie jak na zdjęciu, ale ja miałam duże wiejskie jajka. Pozdrawiam i mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze lepsza niż moja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 07 marca 2012 Ja robiłam tą roladę kilka razy i zawsze wychodzi. Może miałaś jabłka, które mają dużo soku. Jabłka kroję w plastry, rozkładam na papierze, posypuję galaretką i na to wylewam ciasto i piekę w tym samym dniu kiedy ma być jedzona, jak zostanie na drugi dzień robi się za bardzo wilgotna. Ja używałam dużych wiejskich jajek, może jak są małe spróbuj dać 6. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 lutego 2012 Mi niestety nie wyszła. Czytając przepis zastanawiałam się jak to możliwe, że jabłka można zapiekać razem z ciastem biszkoptowym i sok/para z jabłek nie zaszkodzi biszkoptowi. Mi chyba niestety zaszkodziły: biszkopt nie wyrósł, gotowa rolada przemokła od jabłek (które pozostały w plasterkach). Była smaczna, ale strasznie mokra i z minimalną ilością ciasta. Na Twoim zdjęciu biszkopt jest grupy i wyrośnięty, wygląda jak osobno upieczony i zawinięty z gotowym musem. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Może miałaś na początku podobnie, może masz jakieś porady ? Przyjemnie i szybko się robi to ciasto i chciałabym by wyszło mi tak jak Tobie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 27 lipca 2011 To wcale nie jest trudne i nic się nie rozwala, najlepiej zdejmować jabłka za pomocą szerokiego noża, robiłam tę roladę kilka razy i zawsze wychodzi super. Trzeba to robić zaraz po wyjęciu z piekarnika, póki jest gorąca. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń