Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym

Dania główne

Autor: mimiwiki

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1806

Dodano: 04.12.2013

Odsłon: 13749

Pyszna rolada- trochę czasochłonna ale warta swojego smaku

Składniki

  • 1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)
  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • masło
  • sól, pieprz, wegeta, słodka papryka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
    Pieczarki kroimy w drobne plasterki.
    Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody
    i dusimy do miękkości.
    Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.
    Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę
    i przyprawiamy solą i pieprzem.
    Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.

  3. Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm

    i rozkładamy jak książkę.

  4. Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm
    (potrzebna mocna ręka ;) ).

  5. Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem

  6. Zwijamy w roladę

  7. Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem)
    lub spinamy wykałaczkami.

    Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.
    Dodajemy masło i szklankę
    wody.

  8. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło.

  9. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
    Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 09 grudnia 2013 Super pomysł,na pewno wypróbuję wkrótce

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 04 grudnia 2013 Wygląda niezwykle apetycznie . Można ją pewnie jeść również na zimno z pieczywem. Nurtuje mnie jednak masło w tym przepisie . Jaka jego ilość i dlaczego akurat masło ? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eka88 04 grudnia 2013 Warte wypróbowania :) już wiem co zrobię dziś na obiad :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń