Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wołowa w kapuście

Przepis dnia 2008-11-28
Dania główne

Autor: jarek15105

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 234

Dodano: 05.07.2008

Odsłon: 31329

Troszeczkę trzeba tu popracować, myślę, że warto. Spróbujcie , smacznego.

Składniki

  • chuda zmielona wołowina, 500 g
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • gałka muszkatuowa świeżo mielona, 1/2 łyżki
  • sól, 1 łyżka
  • Pomidory z puszki krojone, 400 gram
  • biała kapusta, 500 gram
  • suszone grzyby, 5 gram
  • pieczarki, 150 gram
  • cebula duża, 1 główka
  • ryż biały długoziarnisty, 85 gram
  • bulion wołowy, 300 ml
  • cebula dymka, 6 sztuk
  • ser żółty Chedar, 85 gram
  • suszony tymianek, 1/4 łyżki
  • Pietruszki natka (świeżej , siekanej ), 2 łyżki
  • pieprz świeżo mielony, do smaku
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • cukier do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poszatkować białą kapustę i ja sparzyć. Namoczyć suszone grzyby. W trakcie pokroić w plasterki pieczarki (dusimy na patelni), cebulę w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni na dużą blachę wlewamy oliwę, wkładamy poszatkowaną białą kapustę, grzyby, ¾ cebuli, cukier, sól, pieprz i pomidory z puszki. Całość wstawiamy do piekarnika na 40 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. W trakcie pieczenia kapusty, rozgrzewamy bulion wołowy, wsypujemy do niego ryż i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Kiedy ryż się ugotuje dodajemy do niego, starty chedar, połowę dymki, tymianek, natkę z pietruszki. W dużej misce przygotowujemy mięso. Do mielonej wołowiny dodajemy resztę rozdrobnionej dymki, świeżo startą gałkę muszkatuową, sól, pieprz, jaja, bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy. Z papieru do pieczenia (lub foli aluminiowej) wycinamy prostokąk 30 na 25 cm , pokrywamy go wodą lub oliwą, rozprowadzamy równomiernie spreparowane mięso. Następnie na środek prostokąta nakładamy ostrożnie ryż, tak by każdy z końców prostokąta był wolny od farszu około 3 cm. Podnosząc jeden z brzegów, zawijamy nasz rulon, gdy jest gotowy , brzegi dociskamy palcami. Upieczoną kapustę rozsuwamy na boki i dwoma długimi , szerokimi nożami układamy na środku roladę. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy całość przez 40 minut aż mięso z wierzchu będzie kruche. Podawać krojone w grube plastry na posłaniu z kapusty i lampką czerwonego wina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 19 czerwca 2011 Mniammm...ale apetyczne danie...i jak pięknie podane.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 29 grudnia 2010 uwielbiam takie dania na fotce wygląda niebiańsko - wykorzystam go w najbliższym czasie czyli na sylwestra :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 29 grudnia 2010 Nie tylko swietny przepis (sprawdzony), ale i wzorowo udokumentowany... Godny polecenia...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 29 grudnia 2010 Nie tylko swietny (sprawdzony), ale i wzorowo udokumentowany... Godna polecenia...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 16 marca 2010 Świetny przepis,sprawdziłam i polecam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiunka 28 listopada 2008 Mam ochote wykorzystać ten przepis na niedzielny obiadek. mam pytania: kapustę z grzybami pieczemy najpierw 40 minut a potem jeszcze dodatkowe 40 minut już razem z roladą? czyli kapusta piecze się 80 minut? i jeszcze jedna rzecz: mięsko w folii zawijamy szczelnie ze wszystkich stron czy po prostu zwinąć w rulon a boczki zostają odkryte?
dzieki za pomoc

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń