Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kremem

Desery

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 258

Dodano: 10.08.2011

Odsłon: 12590

Pyszna domowa rolada

Składniki

  • jajka, 5 szt. do ciasta
  • cukier, 6 łyżek do ciasta i 3/4 szkl. do kremu
  • mąka, 6 kopiastych łyżek
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • żółtka, 3 szt. do kremu
  • masło extra, 1 kostka
  • galaretka truskawkowa, 1 szt.
  • mleko, 1/4 szklanki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier.

  2. Pod koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. (Lekkość i puszystość biszkoptu zależy od dobrego ubicia jaj z cukrem. Masa powinna być kremowa i gęsta).

  3. Dużą płaską blachę wykładamy pergaminem i równiutko rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

  4. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.

  5. Przestudzone ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej masą kremową.

  6. Z dłuższej strony ciasta układamy pociętą w paski galaretkę i całość ponownie zwijamy w rulon.

  7. Ciasto polewamy polewą czekoladową.

  8. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Masa: 3 żółtka, ¾ szklanki cukru i ¼ szklanki mleka ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy 20 dag masła i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość dokładanie miksujemy aż masa będzie puszysta. Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny aby polewa pięknie błyszczała.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolusia 17 września 2012 cukier a później żółtka, zapomniałam o nich

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zonia1 10 kwietnia 2012 Roladę robię często,ale z takim kremem robiłam po raz pierwszy.Wszystkim smakowało.Krem jest bardzo dobry.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 23 sierpnia 2011 Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe ciasto. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 sierpnia 2011 Nie odważyłam się jeszcze zrobić rolady, choć bardzo ją lubie. Przepis daję do ulubionych i postaram się wreszcie upiec.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń