Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami

Dania główne

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1959

Dodano: 05.04.2010

Odsłon: 118130

doskonała na zimno lub na ciepło na Wielkanocny obiad i nie tylko (przepis dostałam od koleżanki-schab bardzo mi smakował)

Składniki

  • schab bez kości, 1 kg
  • wędzony boczek, ok 200 g
  • pieczarki, 25-30 dag
  • siekane włoskie orzechy, 100 g
  • siekana natka pietruszki, 2-3 łyżki
  • kolorowy pieprz roztarty w moździerzu, 2 torebki
  • olej, 3-4 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • sól,pieprz, do smaku
  • cebula, 1-2 szt.
  • sznurek lub nić, do obwiązania
  • folia spożywcza i folia aluminiowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczony z błon schab naciąć wzdłuż,aby po rozłożeniu powstał prostokąt,

  2. przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem i posolić,

  3. boczek,cebulę i pieczarki posiekać,

  4. na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki-przesmażyć

  5. odparować nadmiar płynu, doprawić solą i pieprzem-wystudzić a następnie wymieszać z orzechami i natką pietruszki,

  6. rozłożyć farsz równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony,

  7. zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią,

  8. obsmażyć mięso na patelni w pozostałym po smażeniu farszu tłuszczu (w razie potrzeby dolać trochę oleju) z dwóch stron,

  9. następnie obtoczyć roladę w rozgniecionym kolorowym pieprzu,

  10. przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki masła, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C. około 1,5 godziny

  11. podawać na zimno z chrzanem lub żurawiną albo na ciepło ze śliwkowym sosem :

  12. 2 łyżki śliwkowych powideł przesmażyć na maśle,dodać 2-3 łyżki sosu,który powstał podczas pieczenia mięsa,dodać szklankę czerwonego wytrawnego wina,łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu

  13. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katarzyna13535 20 kwietnia 2011 az mi slinka cieknie ...mniam , mniam...na pewno zrobie - a teraz do ulubionych - na 6+

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 15 kwietnia 2011 Robiłam już kiedyś taki schabik ,dziękuję za ten przepis ,przypomniałam go sobie i napewno warto go zrobic.Pozdrawiam autorkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 13 kwietnia 2011 Witaj Bożenko,wspaniały schabik,wypróbuję w sobotę,piąteczka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 13 kwietnia 2011 Przepis bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję na Święta, do ulubionych.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 17 lutego 2011 Witam.Pieklam schab wedlug Twojego przepisu.Palce lizac.Luksus!
Dziekuje za ten przepis -daje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 03 sierpnia 2010 Witaj Bożeno piekłam ostatnio schabik wg Twojego przepisu głownie z przeznaczeniem "wedlinka do chleba". Wyszedł naprawdę pyszny, wilgotny i aromatyczny. Następnym razem dodam trochę mniej panierki (rozgniecionego pieprzu) bo dzieciaki mówily, że pali w język :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 02 czerwca 2010 coś w sam raz na mój gust- niebiańskie połączenie po prostu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 06 kwietnia 2010 rolada wygląda bardzo apetycznie no i ciekawy przepis takiekiej jeszcze nie jadłam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń