Do góry

Przekąski Przepis na:

ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

Przekąski

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3948

Dodano: 15.02.2010

Odsłon: 108238

Fantazyjna rolada - afrodyzjak pobudzający smakiem wszystkie zmysły , idealna na wspólną kolację.

Składniki

  • szpinak mrożony, 0,5 kg.
  • masło, 1 łyżeczka
  • jajka, 4 szt.
  • Twarożki śmietanowy i chrzanowy np. Almette, po 1 opakowaniu
  • Łosoś w plastrach, 20 dkg.
  • Czosnek granulowany, sól, pieprz, ostra papryka, sok z cytryny, do smaku
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.Smażymy do odparowania i studzimy.

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Wystudzony szpinak miksujemy z żółtkami, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.Delikatnie mieszamy.

  3. Blachę o wym.23x35 wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy ok.20 minut w tem. 190 st.C.

  4. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy połączonymi twarożkami, a następnie układamy na całej powierzchni płaty łososia. Posypujemy ostrą papryką /nie za dużo/ i skrapiamy sokiem z cytryny.

  5. Zwijamy dość ciasno roladę i zawijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada zastygła!

  6. Podajemy z chrzanem lub sosem z jogurtu, chrzanu i cytryny. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (41)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

avena65 21 marca 2013 Przepis wypróbowałam i jest fantastyczny. Jutro robię w innej wersji, gdyż nie mogę w konkursie wykorzystać łososia. W zamian spróbuję zrobić z tatarem z szynki. Zobaczę, co z tego wyjdzie....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia32 23 marca 2012 Rewelacja smak niesamowity a efekt na talerzu fantastyczny,miałam obawy czy nie popęka ale nie....Polecam, odjazdowa...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 października 2011 Witam Asiu.Zadałaś ciekawe pytanie.Nigdy nie próbowałam robić z serkiem feta, ale myślę, ze można zaryzykować .Obawiam się tylko, że ser feta będzie za słony, ale jeśli już bym się zdecydowała na ten ser, to na pewno użyłabym taki bez zalewy i przypraw. Gdybyś zrobiła tą roladę z fetą, to proszę napisz, czy wyszła smaczna. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia111 10 października 2011 Twoja rolada wygląda bardzo efektownie, bankietowo, napisz mi proszę czy można połączyć serek almette i fetę czy to zepsuje smak, pozdrawiam asia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 04 września 2011 ROBIŁAM JUŻ DWA RAZY ,SMACZNA A CO NAJWAŻNIEJSZE ŁADNIE PREZENTUJE SIĘ NA STOLE.POLECAM.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 kwietnia 2011 Grażyna to ciasto szpinakowe jest bardzo delikatne i podczas zwijania trzeba to robić z wyczuciem, ale myślę, że po leżakowaniu w lodówce w folii aluminiowej będzdzie wszystko ok.Pozdrawiam i życzę smacznego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grazyna_nn4 15 kwietnia 2011 Co zrobiłam nie tak,że upieczony szpinak wysmarowałam i gdy zaczęłam zwijać pękał mi/??? poradżcie >Pa pa

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 marca 2011 Witam Jura.Bardzo dziękuję za opinię i cieszę się, że rolada smakowała. Robię ją zawsze na ważne okazje ze względu na jej wygląd i walory smakowe. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jura 28 marca 2011 Potrawa rewelacyjna, delikatna w smaku i miła dla oka. Świetny przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 marca 2011 Olciu35 dziękuję za opinię i wysoką ocenę i cieszę się, że rolada smakowała.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń