Do góry

Desery Przepis na:

rolada żyrafa... z bitą śmietaną i bananami...

Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2749

Dodano: 05.10.2013

Odsłon: 26681

fajnie wygląda i smakuje

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 45ml oleju
  • 80ml wody
  • 4 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 banany
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.

  2. Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie.

  3. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem.
    Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.

  4. I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

  5. Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno.
    Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolawrobel 20 maja Piekłam ! ciasto jest przepyszne .Polecam bo naprawdę jest bardzo dobre .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakerka88 16 października 2013 No moja roladka z twojego przepisu juz sie chlodzi w lodowce.Na dzisiejsze ploteczki z przyjaciolka bedzie jak znalazl do kawy.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lisjen 07 października 2013 Wyglada pszepysznie, musze wyprobowac ten przepis :-)
Zastanawiam sie tylko czy zamiast bitej smietany mozna dac krem karpatkowy albo jakis inny, np waniliowy?? hmmmm
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 07 października 2013 Super pomysł, widziałam już tak zrobioną roladkę, muszę kiedyś też tak zrobić.
A środeczek w roladzie - miodzio!!! ;D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amaz 07 października 2013 Przed chwila odwiedzilam Ciebie na blogu(ta sama zyrafa)hihihihi.Wyglada ciekawie i przepysznie!Do ulubionych!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 07 października 2013 O kurczę, dawno nie widziałam tak ciekawego pomysłu na ciasto :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 07 października 2013 Twoja rolada wygląda bardzo efektownie, sądząc po składnikach jest pewnie też smaczna, zabieram do wypróbowania i zostawiam "kciuka"

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 06 października 2013 Wygląda fantastycznie !!! Świetny pomysł smakuje też napewno pysznie !

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń