Do góry

Przekąski Przepis na:

Roladki śląskie

Przepis dnia 2008-08-14
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20671

Dodano: 31.03.2008

Odsłon: 36986

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna)
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 kwaszony ogórek
  • 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki francuskiej musztardy
  • 2-3 oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namocz w szklance wody, następnie ugotuj do miękkości. Wołowinę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na cztery plasterki. Kawałki mięsa ułóż na desce, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Delikatnie oprósz solą i pieprzem. Ogórek i 2 grzyby pokrój w cienkie plasterki, a obraną cebulę w piórka. Płaty wołowiny posmaruj z jednej strony musztardą. Na mięsie ułóż kawałki cebuli oraz plasterki boczku, grzybów i ogórków. Ciasno zwiń formując roladki. Obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów. Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Wlej śmietanę, ponownie przypraw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mazia 04 stycznia 2012 moja mama od lat robi śląską roladę,ale nie smaruje mięsa francuską musztardą,tylko taką jaka jest w domu,a przeważnie jest to sarepska,jak już mięsko się upiecze i podusi,cedzi wywar i dodaje przyprawy-jak jest ich za mało-mąką zagęszcza-palce lizać,brak jest grzybów suszonych,ogólnie przepis super bo roladka jest super,a do tego modra czerwona kapusta i kluski śląskie-smacznego;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 21 sierpnia 2008 Zrobiłam według przepisu - sos jest za kwaśny... Myślę, że bez śmietany byłyby lepsze ;-) Śmietana+musztarda francuska (jak na mój smak) średnio do siebie pasują. Same roladki na 5, sos na 3-

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

19ANIA76 14 sierpnia 2008 Zapraszam na mój profil ,tam reszta obiadu śląskiego ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

linusia 10 lipca 2008 ludzie dajcie sobie juz spokoj to jest nudne...wam proponuje w chwilach apetytu na miesko odkroic sobie swojego miesa, z bioder, jakies udka albo karczek...a krowy zostawcie w spokoju- jestes wgetarianinem w porzadku, ale nie przekonuj do tego wszytskich i wszytskiego oraz calego swiata!!! kazdy ma prawo wyboru..
a tak wogole czym Ty karmisz swojego psa lub kotka? koniczynka? przestan juz dodawac te nudne i dziecinne komenatrze, alebo wskocz na forum dla ekologow

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń