Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z indyka z fetą i suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2013-05-19
Dania główne

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 399

Dodano: 15.05.2013

Odsłon: 11587

Pomysł na elegancki obiad.

Składniki

  • piersi z indyka 4 plastry
  • FETA, 1 kostka
  • suszone pomidory 1/2 słoika 300 g
  • ziołowa przyprawa do grila 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • roszponka 1/2 opakowania
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • ocet winny czerwony 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • ryż biały 2 woreczki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Roladki:

    Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (około 3 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.

  2. Sałata:

    Roszponkę umyć i osuszyć. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę z oliwek i mieszać energicznie przez 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać ocet winny z czerowonych winogron oraz cukier. Znów energicznie zamieszać. Tak przygotowany wstawić do lodówki. W między czasie ugotować biały ryż.

  3. Sposób podania:

    Na talerz wyłożyć roszponkę i polać ją po wierzchu przygotowanym sosem. Z mięsa usunąć wykałaczki i w połowie długości przekroić je pod skosem. Ugotowany ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić a następnie wybić na talerz - utworzy się ładny stożek.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakowisko 03 czerwca 2013 dziękuję za ciepłe słowa, polecam wypróbować ;-)u mnie cała rodzina za nimi przepada

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 02 czerwca 2013 ślicznie wygląda:)! musi smakować nieziemsko! kciuka zostawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 19 maja 2013 Musi być pyszne,feta i pomidorki suszone w indyku,super połączenie:)koniecznie do spróbowania:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 16 maja 2013 Pięknie podane odemnie kciuk i zabieram do ksiązki pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 16 maja 2013 Fajny pomysł na obiad, a i zdjęcie bardzo ładne. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń