Do góry

Przekąski Przepis na:

Roladki z pstraga faszerowane paluszkami krabowymi

Przekąski

Autor: diavlo

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 18

Dodano: 28.08.2009

Odsłon: 819

Zdrowe , trudne i pracochlonne ale wyrafinowane ..jak w dobrej restauracji.....

Składniki

  • Pstrag, 1 szt
  • paluszki krabowe, ok 2- 3 szt
  • dorsz lub tilapia, ok 100 g
  • koperek, posiekana garsc
  • cytryna, 2 szt
  • sol ,pieprz do smaku
  • lisc laurowy, 1
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • wloszczyzna, komplet
  • glowy lub odpady po rozbiorze ryb(nie oczy czy skrzela ni tez inne wnetrznosci), 0,5 kg
  • zelatyna, ok 60g nie mniej
  • zoltko, 1 szt
  • folia aluminiowa, ok3 arkuszy
  • oliwa z oliwek
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na poczatek musimy nastawic wywar na galarete.wiec wrzucamy do garnka :wloszczyzne i nasze koncowki ryb ziele angielskie i lisc laurowy nie zapominamy o dodaniu soku z jednej cytryny dodajemy pieprz i sol do smaku.Gotujemy ok 30-40 min.Odstawiamy do ostygniecia.Po ostygnieciu cedzimy przez czysta bawelniana sciereczke aby w galareta byla czysta i klarowna(studzimy aby podczas cedzenia tluszcz z ryby nie dostal sie do naszej bazy galareta bedzie wtedy metna i nasze danie bedzie wygladac nie apetycznie).

  2. Od pstraga odcinamy glowe i ogon,usuwamy pletwy.Cienkim nozem usuwamy wszystkie osci i delkikatnie usuwamy skore.Powinien zostac ladny filet bez skory.Delikatnie odcinamy kawalek miesa aby powstal nam filet o grubosci ok4 mm.

  3. Resztki pstraga mielimy z dorszem lub tilapia dodajemy sok z jednej cytryny,zoltko,sol, pieprz i posiekany koperek,ok pol lyzeczki zelatyny.Wyrabiamy na jednolita mase.

  4. Naszego przygotowanego pstraga rozkladamy na foli aluminiowej posmarowanej oliwa ulozonej blyszczaca strona do gory.Na rozlozonego pstraga nakladamy mase powstala po mieleniu,na mase ukladamy paluszki krabowe.

  5. Zwijamy w taki sposob aby powstala roladka dokladnie zawijamy w folie (bardzo ciasno)

  6. Nasza roladke wrzucamy na wrzaca osolona wode i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min.Po ugotowaniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygniecia ,a pozniej na min 2 godziny do lodowki

  7. Przecedzony wywar Ok 1litra podgrzewamy do temperatury wrzenia i dodajemy zelatyne(UWAGA ZALEZY JAKA POSIADASZ ZELATYNE )

  8. Odstawiamy do ostygniecia

  9. Kiedy juz nasz pstrag dobrze sie schlodzil odpakowywujemy go z foli i kroimy w cienkie plastry,ukladamy na polmisku dekorujemy np salata karbowana ,cytryna i koperkiem i zalewamy zimna galareta

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 31 sierpnia 2009 Pytanie mam :) Czy dodanie soku z cytryny do wywaru na galaretke nie spowoduje ze sie nie zetnie? Mowiono mi zawsze zeby nie dodawac kwaskowych owocow do galaretek, bo takie wlasnie bedzie efekt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń