Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady drobiowe nadziane i otulone w boczku

Dania główne

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 12861

Dodano: 07.07.2013

Odsłon: 6790

Nie będę zachęcać, bo wystarczy obejrzeć i od razu nabierzecie ochoty na spróbowanie :)

Składniki

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka ok. 700 g
  • 350 g pieczarek
  • 150g tartego sera żółtego np. salami
  • 50 g masła do przesmażenia pieczarek
  • 2 średnie pokrojone w kostkę cebule do pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml śmietanki słodkiej 10%
  • sól i pieprz do smaku do farszu pieczarkowego
  • ok. 400 g wędzonego boczku w plasterkach do otulenia rolad
  • sól, czosnek granulowany i lubczyk suszony do posypania płatów mięsa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte, twarde pieczarki zetrzeć na tarce o największych oczkach, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem razem z posiekaną cebulą, przesmażyć do utraty soków, wlać śmietanę jeszcze poddusić, doprawić do smaku i odstawić do przestudzenia.

    Teraz dodać posiekaną nać, tarty ser i wymieszać.

  2. W tym czasie jak smażą się pieczarki umytą i dokładnie oczyszczoną z błonek pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, wyklepać, posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym lubczykiem.

    Plastry boczku jeżeli są za grube również rozbić tłuczkiem...

  3. Na płaty mięsa ułożyć wzdłuż farsz z pieczarek

  4. zrolować i zawinąć w plastry boczku.

  5. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30- 40 minut w temp. 190 stopni aż do ładnego zrumienienia.

  6. Można podać dowolnie bo pasują właściwie do wszystkiego...

  7. również po schłodzeniu mogą posłużyć jako wędlina na kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eka88 25 sierpnia 2013 Nasz dzisiejszy obiad :) spróbujemy - poki co roladki w piekarniku. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 11 lipca 2013 Ależ to musi być pyszne, koniecznie muszę wypróbować :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kojot 08 lipca 2013 o skarbie już nie powtórzę ,ale smaki ,samo życie ,biorę dwie roladki :):):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 08 lipca 2013 Dzięki dziewczyny, zapraszam na degustację :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 lipca 2013 Ślicznie i bardzo apetycznie :)) :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 08 lipca 2013 Od razu dostałam ślinotoku, wyglądają mega apetycznie! :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 08 lipca 2013 Super fotki, zachęcają do zrobienia :) Roladki wyglądają pysznie. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 08 lipca 2013 Pychotka, fakt, nie trzeba zachęcać, wystarczy
obejrzeć zdjęcia :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 08 lipca 2013 Wiesiu zgadzam się z Twoim podpisem pod zdjęciem :) aż ślinka cieknie, zdjęcia super :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń