Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady wołowe

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2856

Dodano: 22.11.2009

Odsłon: 10361

Pychotka :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry mięsa dość mocno rozbijamy, nacieramy przyprawą do wołowiny i solą (ja używam takiej zmiękczajacej mięso). Wstawiamy do lodówki.

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim marchewkę i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ogórki trzemy na tarce, dodajemy do nich ostudzoną cebulę z marchewką. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokladnie mieszamy.

  3. Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą, nakładamy po plastrze boczku i 1/4 farszu. Zawijamy, obwiązujemy mocno nicią. W rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy rolady z każdej strony, podlewamy bulionem wołowym tak żeby rolady były przykryte (można wrzucic też kilka suszonych grzybków). Przykrywamy i dusimy do miękkości.

  4. Kiedy rolady będą juz gotowe wyjmujemy je z rondla, wywar przecedzamy, w razie potrzeby doprawiamy, zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą, na koniec można dodać łyżkę posiekanej natki. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi i kapusta czerwoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 22 grudnia 2011 Keja, ani w nazwie, ani w przepisie nie ma słowa na temat tego, że są to rolady śląskie. Owszem, mieszkam na śląsku, ale na przygotowanie rolad wołowych znam kilka sposobów i staram się za każdym razem je ulepszać. Ten przepis akurat od teściowej podpatrzyłam... ale wierz mi, że ile gospodyń na Śląsku, tyle przepisów na rolady :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 20 grudnia 2011 Może to jest rolada wołowa,ale nie na śląsku :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika80 24 lipca 2011 nie ma to jak modro kapusta i rolada, mniam i do tego kluchy

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 16 lutego 2011 Zapewniam Cię jagienko, że mięso na zdjęciu to wołowina, nigdy innego do tych rolad nie używam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 16 lutego 2011 Na zdjeciu to nie jest mieso wolowe...sos tez nie jest jak z wolowego...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 02 stycznia 2011 To co najlepsze do jedzenia na Śląsku, pozdrawiam :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń