Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady wołowe

Dania główne

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 703

Dodano: 13.08.2010

Odsłon: 7532

Pyszne roladki w chudziutkim sosiku, smakują każdemu! :) Odpowiednie także dla osób na diecie doktora Dukana(faza II, P+W).

Składniki

  • Chude mięso wołowe(np. ligawa lub zrazowe), ok. 400g
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony lub świeży
  • 4 średnie pieczarki
  • Pół małej zielonej papryki
  • 2 łyżki skrobii/mąki kukurydzianej
  • 0,5 litra bulionu wołowego z kostki
  • Przyprawy: odrobina soli, pieprz, papryka ostra, ziele angielskie(6 sztuk), liść laurowy(3 sztuki)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe kroimy na płaty grubości około 1cm. Płaty mięsa dobrze rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z każdej strony odrobiną soli, pieprzem i papryką ostrą. Możemy "wsmarować" w mięso przyprawy.

  2. Przygotowujemy dodatki: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy w dość grube paski. Z pieczarek usuwamy nóżki, grzybki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paseczki. W międzyczasie przygotowujemy bulion wołowy z kostki.

  3. Na przyprawione płaty mięsa nakładamy po dwa półplasterki cebuli, paski ogórka i papryki oraz po 3 plasterki pieczarek. Zwijamy mięso w roladki, mocno ściskając i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtaczamy w jednej łyżce mąki kukurydzianej i smażymy na teflonowej patelni(bez tłuszczu) aż się zarumienią z każdej strony.

  4. Przerzucamy roladki do garnka, zalewamy gorącym bulionem i dodajemy: listki laurowe, ziele angielskie oraz pozostałą cebulę i pieczarki. Dusimy wszystko na małym ogniu do miękkości mięsa(około 1godziny).

  5. Następnie przygotowujemy zaczepkę: mieszamy drugą łyżkę mąki kukurydzianej z wodą. Wyjmujemy roladki, wlewamy zaczepkę do wywaru i zagotowujemy. Wkładamy roladki z powrotem do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze 10 minut.

  6. Jeśli jesteśmy na diecie Dukana, roladki możemy podawać polane sosem z fasolką szparagową lub sałatką przyrządzoną wg. zasad diety. Jeśli nie, to świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 14 sierpnia 2010 Zaczepka, to nie to samo co zasmażka. Zasmażkę przygotowujemy z mąki i tłuszczu(najczęściej masła). Jak sama nazwa wskazuje, polega ona na zasmażeniu na patelni mąki z masłem i rozprowadzeniu jej np. mlekiem. Natomiast zaczepka jest to zawiesina przygotowana z mąki i wody(lub śmietany) i dodana do sosu, zupy itp. Przynajmniej tak to jest w "moich stronach" nazywane :)
Cieszę się, że roladki przypadły do gustu, pozdrawiam serdecznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 14 sierpnia 2010 A czy "zaczepka" to to samo, co zasmażka? Sorki, że pytam, ale nie znam gwary.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń