Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady wołowe w pysznym sosie

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1794

Dodano: 26.02.2012

Odsłon: 21674

Są już u mnie jedne rolady wołowe, ale ciągle próbowałam ulepszyć tamten przepis - wydaje mi się, że się udało :)

Składniki

  • wołowina zrazowa, 4 plastry
  • marchewka, 1 szt.
  • ogórki kiszone, 2 nieduże
  • cebula, pół
  • Papryka czerwona, pół małej
  • Boczek wędzony, 8 plastrów
  • musztarda, 4 płaskie łyżeczki
  • czosnek granulowany, pieprz, do posypania mięsa
  • suszone grzyby, garść
  • czerwone wino wytrawne, 2/3 szklanki
  • świeży rozmaryn, 4-5 gałązek
  • liście laurowe, 3 szt.
  • ziele angielskie, 4-6 szt.
  • bulion wołowy (może być z kostki), 1 szklanka
  • sól, pieprz, do smaku
  • Mąka pszenna, 1-2 łyżki do zagęszczenia sosu
  • olej, 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy na płaskie plastry. Najlepiej włożyć je w tym celu do woreczka foliowego, wtedy mięso nie będzie się rozpadać. Każdy plaster posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem z obu stron. Jedna stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy po 2 plasterki boczku.

  2. Cebule kroimy w półplasterki, marchewkę, paprykę i ogórki kiszone w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy po porcji warzyw, zawijamy rolady i związujemy nicią. Tak przyrządzone roladki zawijam każdą z osobna w folię aluminiową i wkładam do lodówki na całą noc.

  3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rolady z każdej strony, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy grzybki suszone, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy bulion się zagotuje zwiększamy ogień i wlewamy wino - pozwalamy gotować się przez 2-3 minuty a potem zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy. Dusimy do miękkości.

  4. Kiedy rolady będą już miękkie wyjmujemy je z sosu i usuwamy nici. Sos przecedzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąka rozrobiona w odrobinie wody. Teraz roladki wkładamy z powrotem do sosu i trzymamy jeszcze przez 2-3 minuty na słabym ogniu.

  5. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi i kapusta czerwoną.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milutka 16 maja 2012 już dodałam do ulubionych ,dziękuję za przepis:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 01 marca 2012 Cieszą mnie wszystkie Wasze komentarze - dziękuje wszystkim i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 27 lutego 2012 ALEŻ APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ A SMAKUJĘ NA PEWNO JESZCZE LEPIEJ,NA PEWNO WYPRÓBUJĘ,ZDJĘCIE ŚLICZNE.POZDRAWIAM.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 26 lutego 2012 Irma, dzięki za miły komentarz :) A świeży rozmaryn kupiłam dawno temu w hipermarkecie Auchan, przesadziłam do świeżej ziemi i większej doniczki. Teraz rośnie sobie na parapecie kuchennym i zawsze jest pod ręką, do tego nie wymaga specjalnego zachodu - wystarczy raz w tygodniu podlać :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 lutego 2012 Po prostu świetne.Gdzie mogę dostać świeży rozmaryn, ? W ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń