Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady ze schabu.

Dania główne

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5227

Dodano: 06.11.2009

Odsłon: 11720

Fajne mięso na odmianę.

Składniki

  • plastry schabu, 4 szt
  • szynka gotowana, 4 plastry
  • ser żółty, 4 plastry
  • papryka (żółta ,zielona,czerwona), 1/2 każdej
  • cebula, 1 szt
  • masło, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku
  • czerwona papryka, do smaku
  • zioła prowansalskie,oregana.bazylia, 1 łyżeczka
  • olej, 3 łyżki
  • śmietana, 100 ml
  • mąka, 1-3 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Każdy plaster schabu należy dokładnie oczyścić,umyć i rozbić na cienki płat.Następnie posolić i popieprzyć.

  2. Papryki oczyścić i pokroić każdą połówkę na 4 części .Cebulę dzielimy na pół, jedną polówkę kroimy w paseczki a drugą w drobną kosteczkę

  3. Na każdy płat mięsa układamy najpierw plaster szynki,na nim plaster sera,później po kawałku każdego rodzaju papryki i 1/4 cebuli w paseczki i na sam wierzch odrobinę masła.

  4. Następnie każdy kawałek mięsa zawijamy jak tradycyjne rolady.Tak przygotowane mięso jeszcze raz delikatnie solimy,pieprzymy i oprószamy dokładanie papryką mieloną i ziołami.(ja je zawsze przygotowuje dzień wcześniej i zostawiam na noc tak doprawione w lodówce).

  5. Później w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy rolady,smażymy z każdej strony na rumiany kolor,dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i ją zarumieniamy,następnie po ok 20 minutach dolewamy ok 0.5 litra wody i dusimy rolady ok 40 minut.W czasie duszenia można dolewać wody ,według potrzeb na sos.

  6. Gdy mięso jest miękkie usuwamy rolady z rondla i doprawiamy powstały wywar według własnych potrzeb i indywidualnego smaku(ja dodaję odrobinę soli,pieprzu i na chwilę wrzucam 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego),potem rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i hartujemy ją ciepłym płynem i łączymy ją z wywarem.Sos można przetrzeć przez drobne sitko aby był gładki.

  7. Po przygotowaniu sosu rolady włożyć do rondla i dusić razem ok 15 minut.

  8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 listopada 2009 Ale wspaniale wyglądają! I faktycznie coś dla odmiany. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń